Bewustwording & Gedrag

Wist je dat...

  • ongeveer 70% van de vluchten vanaf Schiphol een Europese bestemming heeft?
  • binnen nu en 10 jaar allerlei maatregelen worden genomen om het internationaal vervoer per trein aantrekkelijker te maken?
  • je zélf ook kan bijdragen de klimaateffecten van je vliegreis te verkleinen of (gedeeltelijk) te compenseren?

Wat kan jíj doen?

Als reiziger wil je objectief geïnformeerd zijn over de CO2-uitstoot van vliegreizen.

Welke maatregelen kan jij, als reizigers of werkgever, zelf kunnen nemen om de klimaatvoetafdruk te verkleinen.

Er komt een aanpak voor zakelijk reizen. Milieu Centraal kan hier ook trekker voor worden, met hulp en ondersteuning van andere partijen.

 

Klimaatverandering en het mobiliteitssysteem

Tien gedragsinterventies om de CO2-uitstoot van vliegreizen te reduceren, gericht op mensen die vliegen voor vakantie of bezoek aan familie en vrienden.

Geïnspireerd door organisaties die verantwoordelijkheid nemen

Waarom is een duurzame luchtvaart zo belangrijk? En hoe nemen organisaties zoals PwC Nederland hun verantwoordelijkheid door te reduceren, compenseren en innoveren en hoe dragen we bij aan onze Net Zero in 2030 ambitie? Bekijk PwC's Sustainable Aviation Journey.

Parallel aan de Duurzame Luchtvaarttafel lopen diverse trajecten in Nederland en Europa, die bijdragen aan verduurzaming van de luchtvaart. Denk aan luchtruimherziening voor efficiëntere (o.a. kortere) vliegroutes binnen Nederland, Single European Sky voor efficiënter luchtruimgebruik binnen Europa en het vervangen van korteafstandsvluchten door vervoer per spoor.

10 Koplopermaatregelen Anders Reizen

Zakelijk reizen op de meest duurzame manier, ‘Anders Reizen’ wordt het nieuwe normaal. Tien koplopermaatregelen met praktische handvatten voor het invoeren van een nieuw mobiliteitsbeleid.

Duurzame belofte

Actief maatregelen nemen om de eigen CO2-uitstoot te reduceren, hierover helder te communiceren binnen de organisatie om de bewustwording over en acceptatie van duurzame mobiliteit te vergroten, belemmeringen te signaleren en andere bedrijven te stimuleren hetzelfde te doen.

Bedrijven die zich aansluiten bij de Coalitie Anders Reizen committeren zich aan de regels van de Dutch Sustainable Mobility Pledge.

Bekijk het Rapport CE Delft maatregelen Anders Reizen.

 

Laatste nieuws

Foto 10 01 2022 Om 18.05

Luchtvaart in het coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van 15 december 2021 besteedt ruimschoots aandacht aan de verduurzaming van de luchtvaart. Ook de luchtvaart moet een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-emissies, zo stelt het akkoord. Daartoe wordt onder meer verwezen naar het ‘Fit For 55’-beleidspakket. Europese afspraken over het rechtvaardig belasten van de luchtvaart worden...
Foto Bij Nieuwsbericht 21 191 Finnair 191121

Finnair biedt alternatieve busdienst aan op kortste vliegroutes

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair biedt reizigers een alternatief in de vorm van busvervoer aan voor de korte binnenlandse vliegverbindingen Helsinki-Turku en Helsinki-Tampere. Vluchten vanaf beide bestemmingen duren minder dan 30 minuten. Finnair wil klanten de mogelijkheid bieden om hun CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd verbindingen met de geboekte bestemming te...
Foto Bij Nieuwsbericht 21 149 Schiphol Copyright Remco De Wit

Schiphol krijgt 25 miljoen euro Europese subsidie voor verduurzaming

De Europese Commissie heeft 25 miljoen euro toegezegd aan een samenwerking onder leiding van Schiphol om de luchtvaart te verduurzamen. Het uiteindelijk doel is om in 2050 geen schadelijke stoffen meer uit te stoten. Vanaf januari 2022 wordt Schiphol een proeftuin voor duurzame projecten die moeten leiden tot een volledig...

laatste publicaties

Ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart

Brochure Agreement Sustainable Aviation (English version)

Sustainable Aviation Agreement

Waarom de trein niet duurzamer is dan het vliegtuig

Projecten

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Agenda

22 feb 2022

Luftfahrt und Nachhaltigkeit – kein Widerspruch

Luftfahrt und Nachhaltigkeit, das ist kein Widerspruch. In dem Event erläutert Michael Wühle, Vorstand des Luftfahrtverbands IASA e.V., Transformationspfade zur…

22 mrt 2022

-

23 mrt 2022

Save the Date for the Clean Aviation Forum

Re-imagining Europe’s path to climate-neutrality: Clean Aviation takes off  is the title of the first Clean Aviation Forum, which will…