Nieuws

Elektrische 100-zitter gereed in 2027

Foto Bij Nieuwsbericht 21 190 Wright Spirit 191121

Een volledig elektrisch vliegtuig dat 100 passagiers kan vervoeren, is wellicht binnen zes jaar beschikbaar. Hierdoor kan de verduurzaming van de commerciële luchtvaart aanmerkelijk worden versneld. De Amerikaanse startup Wright Electric is van plan om de vier straalmotoren van een regionaal passagiersvliegtuig BAe 146 te vervangen door elektrische motoren. Wright wil een vloot vliegtuigen ombouwen. De toestellen krijgen een vliegduur van een uur. Het vernieuwde vliegtuig krijgt de naam Spirit en is de opstap naar een geheel nieuw ontwerp dat in 2030 klaar moet zijn.

Stedenparen

De omgebouwde vliegtuigen zijn met name bedoeld voor vluchten tussen stedenparen als New York en Boston, Rio de Janeiro en Sao Paulo en veel Europese bestemmingen. Die worden nu bediend door toestellen van de Airbus A320- en Boeing 737-familie. Wright verwacht dat certificering van een retrofit-toestel sneller kan gebeuren dan bij een geheel nieuw ontwerp. Naast easyJet is ook de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Viva Aerobus bij het project betrokken.

Vooruitgang

Het plan van Wright is afhankelijk van vooruitgang in batterijtechnologie, zei de CEO van Wright, waarbij het retrofit-model iets grotere motoren vereist dan het twee-megawatt-systeem dat het momenteel test. Waterstof-brandstofcellen of aluminium-brandstofcellen zouden de benodigde capaciteit van 2,5 MW tot 3 MW kunnen leveren. Wright beschouwt de BAe 146 als ideaal, omdat het een relatief klein vliegtuig is dat niettemin vier motoren heeft. Daardoor kunnen de testvluchten al in 2023 met een enkele elektromotor beginnen. Een jaar later kunnen dan twee elektromotoren worden getest en weer een jaar later vier.

Copyright: Wright
Bron: Bloomberg
www.weflywright.com

Meest recente nieuwsberichten

Airbus gaat samenwerken met Thales en Diehl

Rolls-Royce verpulvert snelheidsrecords elektrisch vliegen

Wereldprimeur: RAF vliegt op synthetische brandstof

eMagic onthult prototype elektrische vliegende taxi

Pipistrel maakt elektromotoren voor Airflow

ASL wil vracht CO2 neutraal vervoeren

Eerste Airbus-helikoptervlucht met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Technologie voor de productie van vliegtuigbrandstof op zonne-energie veelbelovend

Widerøe gaat vliegen met eVTOL’s

Embraer komt met vier schone(re) vliegtuigen